Vårda hud och hår när du tränar

Det är vanligt att många får problem med finnar och plitor vid svettiga träningspass medan andra drabbas av torr hud, kliande hårbotten och risigt hår. Hud och hår påverkas av din träning och just därför är det viktigt att du har bra produkter och bra rutiner. På Hudoteket kan du köpa allt du behöver för att ha en välmående hud och ett friskt hår. Försök hitta produkter som passar dig.

Duscha direkt efter träningen för hudens skull

Träning hjälper dig att vara hälsosam. Huden gynnas även av att du tränar eftersom blodcirkulationen blir bättre, vilket bidrar till en bättre syresättning och slaggprodukter förs lättare bort. Träning gör också så att kroppen lättare kan ta hand om stresshormoner som adrenalin och kortisol. Kortisol är ett hormon som tros påverka huden negativt genom att talgproduktionen höjs, vilket kan ge negativa effekter som finnar. Svett är också negativt för huden om du inte inte duschar efter träningen. Svett innehåller bland annat bakterier. Svett kan också täppa igen hudens porer, vilket gör att hudfettet inte kan passera som det ska vilket gör huden irriterad. Tänk på att om du tränar på gym kan det vara en bra idé att inte ta dig själv i ansiktet allt för mycket när du tränar. Många människor kan ha använt samma utrustning som du och det kan göra att gymutrustningen är smutsig och det vill du inte ha i ansiktet.

Välj bra produkter till håret

Träningen påverkar inte håret direkt men när du tränar mycket bli håret smutsigt snabbare, vilket gör att du behöver tvätta det oftare. Det kan i sin tur leda till att hårbotten blir irriterad och hårets slits. När hårbotten är torr finns det risk att du får mjäll, vilket inte är jätteroligt. Håret slits varje gång du tvättar det, vilket på sikt kan göra att ditt hår ser risigt och strävt ut. För att undvika detta är ett bra schampo och balsam ett måste. Sedan är ett tips att planera dina hårtvättar och träningspass. Du kanske inte ska köra ett svettigt spinningpass dagen efter du har tvättat håret utan istället ett gympass.

Värme och vatten torkar ut huden

När du duschar efter träningen är ett tips att inte duscha i allt för varmt vatten. Värme och vatten torkar ut huden och bidrar till att huden blir stram, sträv och irriterad. Att använda en vårdande kroppstvål kan vara en bra idé. Efter att du har duschat är det bra att återfukta huden med en bra hudkräm. Att ha produkter till ansiktet som passar din hudtyp är av största vikt för att vårda hyn på bästa sätt.

clock