Träning för bättre mental hälsa – så påverkar motion ditt psykiska välbefinnande

Mer än bara fysisk träning

Du vet säkert att regelbunden träning är bra för kroppen. Men visste du att fysisk aktivitet också har en fantastisk positiv effekt på din mentala hälsa? Forskning visar att motion kan vara nyckeln till ökat psykiskt välbefinnande, minskad stress och kan till och med lindra depression och ångest.

Hjärnan älskar motion

När du tränar sker fantastiska processer i hjärnan. Faktum är att hjärnan är det organ som påverkas allra mest positivt av fysisk aktivitet. Regelbunden motion stärker hjärnans förmåga att hantera stress, vilket i sin tur minskar risken för psykiska problem. Genom att motionera lär du kroppen att hantera stress bättre. Träning kan, som det beskrivs på 1177 om träning, hjälpa hjärnan att bli mer motståndskraftig och fokuserad.

Träning förbättrar dessutom minnet och inlärningsförmågan. Genom regelbunden fysisk aktivitet kan du faktiskt förbättra din kognitiva förmåga. Det handlar om enkla saker, som promenader eller cykling, för att förbättra hjärnans funktion och må bättre mentalt. Forskning visar till och med att motion kan öka nivåerna av BDNF, ett protein som är viktigt för hjärnans hälsa och skyddar mot sjukdommar (PMC).

Fysisk aktivitet som stöd vid psykisk ohälsa

Fysisk aktivitet kan vara ett effektivt komplement vid behandling av psykisk ohälsa. Studier indikerar att motion kan vara lika effektivt som, och i vissa fall ett bra alternativ till, antidepressiva mediciner vid mild till måttlig depression och ångest. Detta beror bland annat på att träning ökar produktionen av endorfiner och endocannabinoider – kroppens egna ”må-bra-ämnen”. Dessa bidrar till känslor av välbehag och avslappning.

HPA-axeln och stress

Motion påverkar hypotalamus-hypofys-binjureaxeln (HPA-axeln). HPA-axeln kan liknas vid kroppens ‘brandlarm’ för stress. När du tränar regelbundet blir systemet bättre på att avgöra när det verkligen är fara å färde, och larmar inte lika lätt i onödan. Detta leder till minskad stresskänslighet. HPA-axeln påverkar delar av hjärnan som styr motivation, humör, rädsla och minne, vilket förklaras i denna forskningsartikel.

Träning vid olika tillstånd

Fysisk aktivitet kan också vara till hjälp vid andra psykiska besvär. Vid schizofreni kan motion minska negativa symtom och förbättra hälsan (PMC-artikel). Vid alkoholberoende kan träning minska suget och mildra negativa effekter. Prevent rapporterar om hur träning tre gånger i veckan kan lindra depression och ångest.

Världshälsoorganisationen (WHO) betonar att fysisk inaktivitet är en global hälsorisk. De som rör sig för lite löper 20-30% högre risk att dö i förtid (WHO om fysisk aktivitet).

Motion och sömn

En annan viktig aspekt är motionens positiva inverkan på sömnen. Regelbunden träning, särskilt under dagen, kan göra det lättare att somna och bidra till en djupare sömn. Detta är avgörande för både fysisk och mental återhämtning, vilket beskrivs på Habilitering.se.

Hitta din träningsglädje

Det fina med träning är att det finns något för alla, oavsett ålder eller erfarenhet. Det behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Folkhälsomyndigheten framhåller att all rörelse, från korta promenader till intensiv träning, bidrar till psykiskt välbefinnande (Folkhälsomyndigheten). Det viktigaste är att hitta en aktivitet som du trivs med.

Variation och motivation

Prova olika aktiviteter! Kanske upptäcker du att du gillar dans, skogspromenader, simning eller gymträning. Variation håller motivationen uppe.

En bra start

Börja lugnt och öka gradvis. Även korta stunder gör skillnad. En studie visar att 30 minuters daglig promenad kan förbättra den mentala hälsan (Fysioterapi).

Träna tillsammans

Att träna med andra kan göra det roligare och lättare att komma iväg. Forskning visar att gruppträning, som lagsporter, kan ge extra positiva effekter tack vare den sociala gemenskapen (Karolinska Institutet).

Mindfulness och träning

Kombinera gärna träningen med mindfulness. Att vara närvarande i nuet kan öka effekten och göra träningen mer meningsfull. Studier visar att detta är extra effektivt för äldre vuxna (Mindfulnesscenter).

Anpassad träning och professionell hjälp

Det är viktigt att komma ihåg att träning kan behöva anpassas vid olika psykiska tillstånd. Vid ångest kan det vara bra att börja med lugnare aktiviteter som promenader eller yoga. Vid ADHD kan mer intensiv träning vara fördelaktig. Vid utmattningssyndrom är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och inte pressa sig för hårt.

Kom ihåg att vid allvarligare psykisk ohälsa bör motion ses som ett komplement till annan behandling. Tveka inte att söka professionell hjälp om du mår dåligt. Vårdcentralen är en bra första kontakt.

En ljusare framtid med fysisk aktivitet

Att göra fysisk aktivitet till en del av vardagen är en investering i både din fysiska och psykiska hälsa. Genom att röra på dig regelbundet kan du förbättra ditt mående, stärka din kropp, sova bättre och hantera stress mer effektivt. Tillsammans kan vi skapa en framtid där fler människor upplever välbefinnande genom glädjen i att röra på sig.

clock