Träning, motion och sport med funktionshinder

Träning och motion är viktigt för oss alla för att må bättre både fysiskt och psykiskt. Men för personer med funktionshinder är träning och sport livsviktigt. Dels för att kunna må bättre men även för att få den fysiska styrkan som behövs för att kunna fungera normalt i vardagen. För den som till exempel drabbats av en amputation är det mycket viktigt att vara fysiskt aktiv för att komma tillbaka till ett normal liv så snabbt som möjligt. Träning och sport ger inte bara välmående, utan ger även nya vänner som kommer att sporra och stötta dig.

Styrketräning

Styrketräning är ett måste för dig som har funktionshinder för att kunna bygga upp din kropp så att den klarar av att röra sig på ett nytt sätt. Allsidig träning är för det mesta optimalt. Vid amputation av exempelvis ett ben är det vitalt att inte bli stel i dina leder. Du kommer att behöva bibehålla möjligheten att kunna sträcka på din höft och knäled. Om du blir stel kommer det att bli svårare att gå med protes.

För rullstolsbundna är det viktigt att styrketräna armar, bröstrygg, bröst, bål och ben. Givetvis kommer du att behöva starka armar för att kunna köra din rullstol men även bål samt rygg behövs tränas för en god hållning.

Utmaningar

Som funktionshindrad kommer du att utsättas för olika utmaningar med din träning. Det kan dessutom vara jobbigt att överkomma vardagliga utmaningar som människor utan funktionshinder inte besväras av. En inte allt för ovanlig utmaning som vi alla kan utsättas för är problem med våra tänder oavsett om vi har funktionshinder eller inte. Ibland är det nödvändigt att uppsöka tandläkare för hjälp. Södertandläkarna tar emot patienter från hela Stockholm och kan hjälpa dig att få hållbara och säkra tandimplantat när det behövs. Södertandläkarna kommer att ersätta saknade eller trasiga tänder med konstgjorda tänder. Via ett kirurgiskt ingrepp samt protetisk rekonstruktion av tanden eller tänderna kommer du att få nya fina tänder. Implantatet kommer att sitta permanent och troligtvis för resten av ditt liv. Södertandläkarna har gedigen erfarenhet och utbildning inom implantatbehandlingar samt arbetar med de bästa tandteknikerna för tandkronor av hösta kvalitet.

Kondition, balans och yoga

Det kräver en hel del energi att gå med en benprotes. Därför är konditionsträning bra eftersom den kommer att öka blodcirkulationen samt din förbränning av energi. Målsättningen med denna träning är att komma i bättre form. Men även balansen behöver tränas för att kunna gå med en protes. I början tränar du balans sittande, sedan stående på ett ben och slutligen med protes. För att förbättra din flexibilitet kan du träna yoga i rullstolen. Att göra yoga övningar kommer även att förbättra din koncentration och andning.

Vattensport och rullstolsbasket

Simning i olika former är en mycket bra motionsform för personer med funktionshinder eftersom du är viktlös i vattnet när du tränar dina muskler. Som duktig simmare kan du även utöva flera olika vattensporter trots funktionshinder. En annan uppskattad sport är rullstolsbasket och den första (officiella) matchen spelades redan 1946 i USA. Idag spelas både Europamästerskap och Världsmästerskap i rullstolsbasket plus att sporten ingår i Paralympiska spelen. Svenska Basketbollförbundet administrerar rullstolsbasket i Sverige.

clock