Träna padel eller tennis?

Att padel blivit en oerhört populär sport de senaste åren har nog inte gått många obemärkt förbi. Till en början trodde nog många att det var en fluga och något som de yngre generationerna provade på, men det har visat sig hålla i sig och padel är definitivt inte begränsat till de yngre generationerna.

Skillnader i spelet

Både padel- och tennisbanor har nätet i mitten av banan, men i övrigt skiljer sig banorna åt en hel del. Tennisbanan är större och därmed behöver spelarna springa mer och längre sträckor under spelets gång. Om bollen passerar en spelare är bollen mer eller mindre förlorad. En padelbana har fyra glasväggar som omringar den mindre banan, och här ska spelarna även använda sig av väggarna i sitt spel. En boll som passerar bakom en spelare i padel är alltså fortfarande en del av spelet, och just det här är en stor skillnad i spelet. Det krävs således olika tekniker i tennis och padel eftersom sporterna skiljer sig väldigt mycket åt trots sina likheter. Normen i tennis är att man spelar två, men det går bra att spela fyra d.v.s. dubbel. I padel är normen i stället att man spelar fyra, men även här går det bra att spela singel d.v.s. två spelare. Dock kan det vara svårare att hitta en singelbana i padel.

Utrustning

Något som skiljer sig stort vad gäller utrustningen är racketen. I tennis är det de klassiska racken med strängar som gäller medan padelracketen är gjort av kompositmaterial och det har gjorts flera hål i racketen. Även om bollarna kan se och kännas lika, så är det skillnader i trycket på en tennis- och en padelboll. Därför är det viktigt att man väljer rätt padelbollar för att få ett så bra spel som möjligt, exempelvis kan mjuk- och hårdhet göra skillnad i hastighet och studs. Även om det kan kännas onödigt att ha två uppsättningar skor om man utövar båda sporter, så finns det faktiskt anledning till det. Padel- och tennisbanor har inte samma sorts underlag, även om dessa också kan variera inom vardera sport. Därutöver rör man inte kroppen på samma sätt då man rör sig mer åt sidorna i tennis och arbetar mer fram och tillbaka i padel. Det innebär att fötterna belastas på olika sätt och det är därför bra att välja skor som passar just den sport man vill utöva.

Det finns fler skillnader än ovan nämnda, och man behöver givetvis inte välja. Även om utrustningen skiljer sig något åt så kan man varva dessa två sporter om man skulle få svårt att välja. Skillnaderna till trots finns det säkert mycket en tennisspelare kan dra nytta av i padel, och vice versa.

clock