Löpning för viktnedgång

Det är inte helt ovanligt att man börjar med löpning för att gå ned några kilon i vikt. Det är förmodligen en av de vanligaste orsakerna till att börja ge sig ut och springa. Men hur effektivt är det egentligen? Här reder jag ut de vanligaste missförstånden och tipsen på hur du kan komma i form med hjälp av löpning.

Den bästa träningen för fettförbränning

Det finns en viss logik bakom tankesättet att löpning hjälper till att få bort den oönskade vikten kring midjan. Det krävs nämligen massor av energi för att löpträna. Tyvärr kan många ta det lite väl bokstavligt, och dessutom börja unna sig lite extra godis, då “man ändå gör av med så mycket energi. En vanlig löprunda kan göra av med ungefär 400 kcal beroende på varaktighet och kroppsvikt. Det finns inget “magiskt” i löpningen som gör av med mer fett på kroppen än annan träning. I grunden är det den träning du faktiskt gör som kommer vara den bästa träningen. Dessutom gäller det att vara konsekvent och ha tålamod. Därför spelar det egentligen inte så stor roll om det är bordtennis eller löpning du sysslar med, bara du gör det. Genom att sätta upp delmål med belöningar finns en tydlig väg framåt. belöningarna behöver inte alls vara märkliga. Själv är jag förtjust i att samla kaffemuggar med olika figurer från Starwars. Just nu letar jag Baby Yoda merch som får bli priset vid nästa avklarade mål. Din belöning kan vara något annat, bara det är något som känns kul att belöna sig med.

Löpning och fettförbränning

En av de stora anledningarna att använda just löpning som ett verktyg för att gå ned i vikt är dess enkelhelhet. Men du bör variera dig och springa olika pass. Genom att inte låta kroppen vänja sig vid en bestämd hastighet och löparrunda, kan du hålla igång förbränningen. Många känner nog igen sig hur man tappar de första kilona snabbt för att sedan plana ut. Detta kan ibland bero på att du löper samma runda i samma hastighet, och att kroppen helt enkelt börjat reglera hungern efter detta. Kroppen vill så att säga ligga i energibalans. Att gå ned i vikt är till 80 % beroende av maten du äter. Här kommer några tips för att hela tiden förändra din löpning och hålla förbränningen på topp:

  • Intervalltärning är perfekt för att förbränna mer energi.
  • Att springa i kuperad terräng ger många fördelar och tränar musklerna mer.
  • Backträning kräver massor av energi och skapar en viss efterförbränning.

clock