Bästa träningen för olika former av artros

Personer som drabbas av artos känner smärta och stelhet i leder. Många undrar om det är möjligt för personer med artros att träna eller om det kommer att intensifiera smärtan. Faktum är att träningen är den bästa behandlingen mot artos. Om du tränar rätt och undviker extrem träning och upprepande rörelser kan du snart uppleva att träningen lindrar smärtan. Det gäller dock att välja en träningsform som passar just din form av artros. Här kan du läsa mer om vilken träning som är rekommenderad och vilken som bör undvikas för artros i knän, höfter, armbåge, axlar och foten.

Artros i höftleden

Om du har artos i höfterna är det bra med aktiviteter som inte belastar eller böjer just denna led för mycket. Rodd, pilates, cykling och simning är bra sporter. Däremot bör du undvika löpning och moutainbike som kan ge för mycket belastning på höftleden. Många tycker att det kan vara svårt att veta vilken träningsform och träningsmängd som är lämplig. Artos i höften behandlas ofta med sjukgymnastik. Det kan vara en god idé att ta kontakt med en fysioterapeut eller läkare för att få råd om vad som är den bästa träningen. Hos www.artros.org kan du läsa mer om sjukdomen samt få en digital artrosbehandling där en fysioterapeut följer din utveckling och ger dig råd.

Artos i knän

Om du lider av smärta och stelhet i knälederna är det viktigt att välja en skonsam träningsform som inte ökar belastningen i dessa leder. Löpning är ett exempel på en fysisk aktivitet som bör undvikas om du har artros i knäna. En lätt styrketräning av benmusklerna är dock viktigt för att minska smärtan. Bra aktiviteter förutom styrketräning är simning, cykling och kajak.

Artos i foten

Vid fotartros är det bäst att undvika löpning, långa promenader och längdskidor. Sporter som är bra inkluderar bland annat simning, cykling, pilates och styrketräning.

Artos i axlar eller armbåge

Om du artros i axeln eller armbågen bör du undvika racketsporter, exempelvis tennis, längdskidor, rodd och simning eftersom det kan öka smärtan. Däremot går det utmärkt att löpträna, spela fotboll och träna yoga.

clock