Så fixar du Tjejmilen

Tjejmilen är en perfekt tävling att anmäla sig till om du vill testa på att springa ett lopp. Det passar alla, oavsett om du springer milen på 35 minuter eller helst bara vill promenera runt banan med bästa kompisen. Här kommer bästa tipsen inför Tjejmilen.

Tjejmilen – tjejernas löpfest

Som namnet antyder är Tjejmilen ett lopp på tio kilometer för tjejer. Det anordnas varje år i månadsskiftet augusti-september i Stockholm. Banan börjar på Gärdet, fortsätter ut på Djurgården, in i stan och sedan kommer du i mål där du startade. Det finns flera anledningar till att Tjejmilen har blivit så populär. Det är ett snällt lopp där det finns personer som hejar fram dig längs banan. Innan loppet får du värma upp tillsammans med de andra som springer i din grupp och uppvärmningen leds av glada och skickliga instruktörer. Under loppet springer (eller går) du förbi levande band och orkestrar, däremellan får du vatten och banan. Väl i mål får du både medalj och ostkaka.

Träna inför loppet

För att verkligen kunna njuta av Tjejmilen bör du träna innan loppet, vare sig du ska springa eller promenera. Helst bör du börja träna ett halvår innan men du kommer att klara banan även om du inte hunnit springa så många mil. För att peppa dig själv att komma igång med träningen bör du köpa ett par bra sportskor och ett par riktigt snygga tights från Aimn, som har mycket i knalligt rosa som passar perfekt för Tjejmilen. Självklart har de tights i andra färger också. Att ha ett par nya snygga tight är ett bra sätt att visa upp sig i träningsspåret. När du börjar träna bör du först ta det lugnt, särskilt om det var länge sedan som du gjorde det. I början kan du behöva promenera för att bygga upp kondition. Efter ett tag kan du kombinera promenaderna med små korta joggingsträckor. Gå 1 kilometer, jogga 200 meter, gå 1 kilometer och jogga 200 meter osv. Ta det lugnt i början och överansträng dig inte. Då kommer du att klara av att bygga upp både kondition och muskler, men också att tycka om själva träningen.

Tävlingsdags

Dagen innan Tjejmilen går av stapeln kan du hämta ut din nummerlapp i ett mässtält nära Stockholm Stadion. Då får du också en goodybag med roliga saker. På själva tävlingsdagen är det klokt att komma i tid då toakön brukar vara lång. Kolla upp när din grupp ska starta och njut av en härlig dag.

clock