Så hittar du rätt träningsskor

När du ska köpa nya skor är det viktigt att du väljer skor som är anpassade för den aktivitet som du ska utföra. Det är till exempel ingen bra idé att välja löparskor om du ska utföra gymnastik eller boots om du ska springa långt. Anledningen till varför det är så viktigt att välja bra och lämpliga skor är helt enkelt att du ska minimera risken för skador. Alla människors fötter är dock olika, så det bästa är nästan alltid att prova sig fram, men att ha några viktiga saker i åtanke under tiden.

När du tränar så kommer din kropp att utsättas för en hel del påfrestning. Det är något som man tydligt kan se av bara ett enkelt hopp. När du hoppar, t.ex. i samband med gymnastik, så belastas din kropp hela 6 gånger den kroppsvikt som du har. Med hjälp av en bra sko kan du se till att dämpa och minska trycket.

Riktlinjer att följa

Det är nästan omöjligt att säga att det skulle finnas en typ av sko som passar alla. Att prova sig fram är därför ett måste. Här har du dock några riktigt bra riktlinjer som du kan följa när du ska köpa nya träningsskor. Om du sen väljer Adidas eller ergonomiska Rieker skor för träning är upp till dig.

  • Hur är formen på din fot? Är den smal eller bred och hur är det med fotvalvet?
  • Din vikt har stor betydelse för vilka skor du bör välja. Ju tyngre du är, desto mer dämpning behöver du.
  • Vilken typ av träning är det du utför och hur ser underlaget ut? Skorna är framtagna för olika ändamål.

Vanliga misstag

Det finns ett flertal olika misstag man kan göra när man ska köpa nya träningsskor, men det absolut vanligaste är att man väljer en sko som sedan ska fungera till alla olika typer av träningsformer som man sysselsätter sig med. Visst behöver du inte gå och köpa en hel drös med skor, men det kan vara bra att åtminstone försöka kategorisera skorna lite grann. Du kan t.ex. välja en typ av sko för dina inomhusaktiviteter, medan du väljer en annan om du t.ex. ska springa utomhus. För promenader och löpning kan du i många fall använda dig av precis samma sko, eftersom du gör samma typ av rörelsemönster.

Ett annat misstag är att välja alldeles för lätta och tunna skor. Den här typen av träningssko har blivit lite av en trend, men tyvärr kan den bidra till många skador. Skorna ger inte tillräckligt mycket stöd till foten, åtminstone inte för den som är “normalt” tränad. För att dessa skor ska vara lämpliga gäller det att du har en mycket bra kroppskontroll och att du redan är vältränad sedan start.

clock