Fördelar av konditionsträning

Det finns fler fördelar än det går att räkna upp med att syssla med konditionsträning. Faktum är att fördelarna är så många, och inträder vid relativt små mängder träning att det är svårt att motivera varför man inte alls skulle träna åtminstone litegrann varje vecka. Träning är bra för allmäntillståndet och hjälper även till vid rehabilitering och för att påskynda läkningen vid skador. Även för utseendet har konditionsträning en positiv inverkan och i kombination med andra ingrepp som exempelvis prp för ett fylligare hår, är det i särklass det enklaste och billigaste sättet att få ett mer upplyft utseende. Även hållningen kommer förbättras och fördelar för hyn finns, då blodcirkulationen förbättras.

Stärker hjärtat

Konditionsträning innefattar egentligen all aktivitet när man rör sig utanför sin så kallade “comfort-zone”, det vill säga den zonen där man vanligen befinner sig i. Den som aldrig använder trappor, kan på så sätt sägas “konditionsträna” då hen börjar använda just trappor istället för hiss. Kroppen vänjer sig relativt snart och att bara använda vardagsmotion, att gå i trappor räcker således inte hela vägen för att höja sin kondition markant, särskilt för den som fortfarande är relativt ung.

Konditionsträning är bra för allmänhälsan, förbättrar blodcirkulationen och ökar både ämnesomsättningen och syreupptagningsförmågan.

30 minuter om dagen

Det är rekommenderat att man konditionstränar minst 30 minuter om dagen. Detta betyder inte att man måste ut is kogen och springa sig blå i ansiktet varje dag, men en rask promenad där pulsen och andningen övergår det normala, är bra att utföra dagligen. För den glada motionären räcker utöver detta två – tre mer riktiga konditionspass i veckan, och det spelar egentligen ingen roll i vilken form. Enligt tester man låtit utföra, räcker så lite som 3x 20 sekunders hård cykling, utfört i intervaller, vid tre tillfällen under veckan, för att öka upp konditionen. Det passar dock inte alla att cykla så hårt, på exemplevis en motionscykel, och inte alla tycker att det är det roligaste att utföra.

Variation är A och O

Kroppen är nästan som en maskin och vad vi än gör, så vänjer den sig vid belastningen. Vill man ha en bra träningseffekt, och därmed få stadigt bättre kondition, är det effektivt att variera sin träning. Antingen kan man byta mellan olika aktiviteter, exempelvis varje månad, eller så utför man olika träningar under veckans dagar. Den som vill hålla sig till en och samma träningsform, exempelvis löpning, kan variera mellan att springa fort och långsamt, korta distanser och långa, i terräng och på asfalt. Springer man samma 2km – runda varje vecka, i samma fart, stannar utvecklingen av konditionen snart av och man kommer hamna på en så kallad platå. Det kan även vara mentalt berikande att variera sin träning, exempelvis efter årstiden.

clock